Les metadades són “dades sobre dades”, és a dir, informació que descriu altres dades. No expliquen el contingut de les dades en si, sinó que proporcionen detalls contextuals que ajuden a entendre-les i utilitzar-les millor.

Es pot pensar en les metadades com l’etiqueta d’un arxiu. Aquesta pot contenir informació com ara el nom del fitxer, la data de creació, el tipus de fitxer (document, imatge, etc.) i fins i tot, de forma molt rellevant, l’autor.

Les metadades d’un fitxer es poden eliminar, i fer-ho pot ser útil per a protegir l’identitat de l’autor en cas d’haver de compartir un document electrònic. El mètode per a fer-ho varia segons el tipus de fitxer, però en general, tots els formats permeten eliminar-les.

Com eliminar les metadades de documents Office a Windows?

No hi ha un estàndar sobre com s’emmagatzemen les metadades en un fitxer electrònic. La manera d’eliminar-les pot dependre del tipus de fitxer, o del sistema operatiu amb el que accedim al mateix. A continuació explicarem com eliminar-les dels tipus de fitxers més comuns, com poden ser els creats amb la suite d’ofimàtica Microsoft Office (de la que formen part, per exemple, Word o Excel).

Per eliminar les metadades el primer pas es fer botó dret sobre el document, seleccionar la opció “Propiedades[1], la qual està situada en la part inferior del menu. Un cop a dins del les propietats seleccionem la pestanya de “Detalles[2]. A la part inferior trobarem “Quitar propiedades e información personal[2], cliquem i s’en obrira una nova finestra. Un cop oberta marquem l’opció “Quitar las siguientes propiedades de este archivo[3], selecciones les propietats a eliminar i premem el botó “Acceptar[3].

[1]                                                                        [2]                                                                         [3]

Eliminar metadades en altres tipus documents

Eliminar les metadades de fitxers no relacionats amb Office (PDF, audio, vídeo, etc.), pot ser una tasca complicada i, en cas que es vulgui preservar l’anonimat a l’hora de transmetre un fitxer de forma electrònica, és recomanable utilitzar una eina de tercers dedicada a tal efecte, per assegurar que no hi ha cap dada identificadiva de la persones que l’han creat o modificat.

Cal tenir en compte:

  • Cal eliminar-les un cop s’ha fet la revisió final del fitxer. Si s’eliminen i es modifica a posteriori, podrien tornar a quedar guardades.
  • Alguns programes de tercers poden ser de pagament o tenir funcions limitades a la versió gratuïta.
  • En cas de dubtes, consulta la documentació del programa o busca ajuda en línia.